Ökad cancerrisk med HRT-behandling

Det är vanligt att kvinnor får hormonbehandlingar när de lider av klimakteriebesvär, men nu har forskare kommit fram till att detta förhöjer risken för att drabbas av bröstcancer. Klimakteriet innebär att kvinnans äggstockar producerar mindre och mindre östrogen, vilket ger symptom så som humörsvängningar, sömnsvårigheter och värmesvallning för att närma några få. Detta har behandlats genö att tillföra extra hormoner till kroppen.

Det är en väldigt effektiv behandling som har hjälpt många kvinnor med sina besvär runt klimakteriet, men på senare år har fler och fler läkare hittat andra vägar för att lindra då det länge varit känt att risken för bröstcancer ökat något med hormonbehandlingarna. Nu har den senaste forskningen dessutom visat att det är värre än man först trott. I normala fall så drabbas 14 av 1000 kvinnor av bröstcancer i 50-årsåldern. För de som har fått hormonbehandling är motsvarande antal enligt den nya studien 34, vilket är en stor skillnad.

hormon

Enligt den nya studien så är den förhöjda risken att drabbas av bröstcancer, på grund av hormonbehandlingen, ungefär dubbelt så stor som man tidigare trott. Cancerrisken ökar också med den tid som behandlingen pågår, men samtidigt så försvinner den ökade risken så fort man avslutat behandlingen och klimakteriet är över.