Category Archives: Nyheter

Att fira högtider med cancer

Att drabbas av ett cancerbesked är aldrig enkelt. Vare sig det är man själv, en närstående eller en bekant som får beskedet är det en stor och svår omställning. Man skall dock komma ihåg att cancer inte är den dödsdom idag som den var förr. Med dagens forskning och de behandlingar och läkemedel som finns är det en mycket stor procent som blir helt friska och återställda efter beskedet. Många finner även olika högtider svåra att hantera efter ett cancerbesked. Här är det dock bra om man i den mån man orkar och har ett immunförsvar som är starkt nog, kan följa sina vanliga traditioner när det gäller olika högtider. Det kan tyckas banalt att till exempel skicka efter champagneglas till nyårsfesten men det kan för vissa vara handling som påminner om livet före insjuknandet och som ger en positivt energi. Den mentala inställningen har som vi alla vet en stor betydelse i sammanhanget och att fira högtider kan ge en ökad livsglädje, hopp inför framtiden och stärka viljan att övervinna sin sjukdom.

Människor som utbringar en skål

Lungcancer i Sverige

Dödlighet i cancer minskar men det finns två former som fortfarande ökar. En av de är lungcancer och det är en form som egentligen borde minska. De flesta fallen av lungcancer kan kopplas samman med rökning. De flesta som dör i lugncancer är lågutbildade och bosatta i någon av storstadsregionerna. Forskning visar att lungcancer snart är den dödligaste formen av cancer bland de europeiska kvinnorna. Sverige har färre fall av lungcancer än många andra europeiska länder och det kan kopplas samman med snus. Nu finns det även nikotinfria alternativ och de börjar sälja snus på nätet. Ingen har någonsin dörr av passiv snusning.

Porträtt av kvinna

Resa efter cancerbesked

Det råder ingen som helst tvekan om att livet förändras brutalt när man själv eller någon närstående drabbas av cancer. Då kan det vara skönt att åka bort ett tag för att samla tankarna och förbereda sig inför behandlingen som väntar. Bland alla tanker som cirkulerar i huvudet kan det vara lätt att glömma bort att se över bilen, och därför kan det vara ett tips att köpa bildelar på https://www.skruvat.se/Bromsbelaggsats-P342655.aspx och lämna in bilen på service. Det sista man vill i all annan stress som uppstår i samband med en cancerdiagnos är att vara med om en trafikolycka till följd av en dåligt underhållen bil. Även under en pågående cancerbehandling kan det vara skönt att ta en kort paus, om och när det är möjligt. Bara några timmars miljöombyte kan gör underverk på energi och humör hos både patienter och deras anhöriga.

Provrör med blodprov

En tillvaro i solen kan hjälpa dig

Att man själv eller en nära anhörig ska drabbas av ett cancerbesked är bland det värsta man kan råka ut för. Att kunna tillbringa ledigheter och semestrar i ett eget hus eller lägenhet på den Spanska solkusten kan göra underverk för att rehabiliteringen ska gå bra om man har genomgått en behandling mot cancer. Ta kontakt med en Fastighetsmäklare i Spanien och titta på utbudet av lägenheter och hus på solkusten. Spanien har hårda lagar för att begränsa rökningen och dess skadeverkningar, bland annat så får en spansk mäklare inte röka på jobbet.

Lägenhet på solkusten bra för hälsan

Kritik mot forskningen

I Science Translational Medicine är Derek Lowe kritisk till att MTH1 är lösningen på cancergåtan. De kliniska testerna i MASTIFF-projektet går dock vidare och vad resultatet blir återstår att se.

Två händer som håller i en vetenskaplig tidskrift

När vänner drabbas av cancer

Många som drabbas av cancer upplever tyvärr att många vänner drar sig undan och försvinner ur deras liv. Cancer är ett ämne som är svårt att hantera, inte bara för den det drabbar och personens familj och släktingar. Därför kan det kännas som ett extra hårt slag när även vännerna försvinner.

Det är svårt att veta hur man ska agerar när en nära eller lite mindre nära vän får en cancerdiagnos. Det klokaste att göra är att inte dra sig undan utan istället kontakta den drabbade och fråga om det är något man kan göra. Ibland räcker det att finnas där förbehållslöst för t.ex. ett telefonsamtal.

Spaniens hårda regler mot rökning får tummen upp av cancerfonden

En spansk mäklare får inte röka på sitt jobb, varför? Det är en gammal lag i Spanien att man inte får röka på eller omkring arbetsplaster, skolor eller utbildningslokaler, sjukvårdslokaler, hissar, affärslokaler och sportlokaler.Inte nog med det så finns det platser utomhus som också är rökfria. Det får heller inte vara tobaksreklamer i tidningar, bio eller planscher mm. Restauranger, nattklubbar eller barer får göra rökrum men dem får inte utgöra mer än 30% av lokalens yta. 50 000 spanjorer dör varje år p.g.a. rökning. Det finns 3 olika slags straff om man bryter denna lag. Den första är mindre brott och då får man böter på 30-600 euro. den andra är mellan 601-10 000 euro. De allvarligaste brotten är mellan 10 001- 600 000 euro. Tobakslagen presenterades 2004 men det tog något år innan den blev klar och en officiell lag.

Officiella beskyddaren!

Nu har Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj dragit igång för detta året också. Varje år under oktober månad så pryder många sig själv med rosa band för att visa sitt stöd för kampen mot cancer och bröstcancer. Kronprinsessan Victoria är för åttonde året i rad kampanjens officiella beskyddare och bär även hon det rosa bandet för att uppmärksamma cancerfrågorna och cancerforskningen.

 

vic

Rosa oktober närmar sig!

aret

Nu har årets rosa band släppts och är designat av skådespelaren Alicia Vikander. Detta går att köpa nästan överallt, så håll utkik!

Det är 8 000 kvinnor som varje år får besked om att de har drabbats av bröstcancer. Tack vare den omfattande forskningen inom ämnet så överlever idag fler än 80% av de drabbade. Cancerfonden arbetar för att antalet överlevare ska öka och samlar in pengar för cancerforskningen. I år är det fjortonde året som de rosa produkterna finns i flera butiker för insamlingen.  För varje rosa produkt som säljs går en del av beloppet till just forskningen.

 

Förebygga sjukdomar!

Nu har det kommit ut en ny studie som presenterats i British Medical Journal som talar om hälsoeffekten av motion. De har nämligen kommit fram till att det är 17 timmar lättare motion i veckan som  behövs för at bidra till en bättre hälsa.

Forskning visar att bland européerna så beror vart tionde fall av tarmcancer och vart nionde fall av bröstcancer på för lite fysisk aktivitet i en längre tid. För att minska risken för cancer så kan en promenad, cykeltur eller ett träningspass på 30 minuter om dagen göra mycket. Tränar du i en timme så minskar riskerna ännu mer.

Det är första gången man kan se hur mycket fysisk aktivitet som faktiskt behövs för att motverka bröst- och tarmcancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar sig nu att de som tränar 17 timmar i veckan eller 8 timmars intensiv träning löper hela 25% mindre risk att drabbas.

 

spr