Category Archives: Nyheter

Blodtest avslöjar cancer

Som det är idag får vi fråga vår Fastighetsmäklare i Örebro om nivåerna på radon eller om det finns mögel i huset för att undvika cancer. I USA finns idag ett blodprov som kan avslöja flera typer av cancer innan patienten får symtom. Provet avslöjar tumörens DNA och det är så läkaren kan finna den. Nu ska tekniken testas i England på 165 000 patienter och det tros att det kan rädda livet på 1000-tals människor. Cancer känns väldigt sällan innan det ofta har gått för långt och sjukdomen spridit sig. Vid tidig upptäckt botas nästan alla patienter idag.

Skylt med ett citat

Cancer inom familjen

Om du eller en familjemedlem drabbats av cancer skapas en ny vardag där sjukdomen gör sig ständigt påmind. Att kunna dela med sig av känslor med övrig familj är viktigt då många familjemedlemmar finner det svårt att veta hur man ska stötta den som är sjuk. Det är viktigt att tillåta sig själv vara ledsen tillsammans med andra och att våga prata om tankar och funderingar. Finns det möjlighet att komma bort ifrån vardagen är en resa till ett mysigt boende, se tips via länk, en fin upplevelse för alla. Ett kort avbrott och nya vyer kan stärka för stunden om orken finns.

Hand på arm

Minska stressen vid cancer

Du har säkert hört Cancerfonden “slogan” – En av tre får cancer, alla drabbas. Både för personen som får en cancerdiagnos och personerna i omgivning är det en väldigt stressande och påfrestande tid. Det kan vara svårt att sluta tänka på alls som kan hända och hålla sig lugn. Hur kan man minska stressen? Det kan vara bra att ha ett fritidsintresse som får dig på andra tankar och som låter dig koppla av och få lite välbehövlig vila. Det finns många fina målarböcker för vuxna nuförtiden med finurliga mönster som ska färgläggas. Det kan vara ett bra sätt att koppla av och få utlopp för kreativitet. Ett annat bra sätt kan vara att läsa eller lyssna på ljudböcker. Om det är möjligt så kan det vara skönt att få komma ut lite i naturen och njuta av vackra miljöer. Har du några bra tips på att minska stress?

Lägg fokus på ditt välmående

Att drabbas av cancer är något som inte bara drabbar den som blivit sjuk, utan även alla runt omkring, så som familj, släkt och vänner. Oavsett så är tiden som cancersjuk en tuff tid och även om det är svårt. är det viktigt att försöka fokusera på att må så bra det går. Det är individuellt hur mycket man orkar när man genomgår en behandling mot cancer. Mycket beror på vilken typ av cancer man drabbats av. Kanske orkar man inte längre sysselsätta sig med sin hobby, utan vill bara skapa en lugn och trygg vardag utan alltför många “måsten”. Finns möjlighet kanske en flytt utomlands kan vara ett alternativ. Man kan få hjälp att hitta en bostad i varma Fuengirola i Málaga, där man sedan kan slappna av och njuta av en tillvaro med sol och värme, helt annan än den i Sverige.

Två solstolar på en strand

Cancer och corona

I dessa corona-tider kan det kännas extra oroligt när det finns en underliggande sjukdom som cancer. Det är viktigt att veta att all cancer inte innebär en ökad risk för att insjukna av coronaviruset. Du behöver med andra ord inte skynda att fixa med ditt testamente. Fast det är alltid bra att veta vad du vill ska hända med ditt dödsbo oavsett corona, cancer eller andra sjukdomar. Är du mitt uppe i en cancerbehandling bör du vara extra försiktig oavsett vilken cancertyp du har. Cellgifter ger ett sämre immunförsvar och det är därför risken att få komplikationer av corona ökar.

Uppförstorad bild på viruset corona

Perspektiv kan förändras efter en cancerdiagnos

Många som drabbats av cancer vittnar om att de börjat se på sina liv på ett helt annat sätt och att deras prioriteringar också är föremål för förändring. Det här är ett naturligt förlopp som både anhöriga, vänner och den drabbade själv med största sannolikhet kommer uppleva. Exempelvis är det inte ovanligt att man väljer att tillbringa mer tid med familj och vänner än tidigare, eller att man tar det modiga beslutet och byter jobb. I dagsläget finns det många banker som erbjuder ekonomisk hjälp till entreprenörer, något du kan läsa en VD berätta om här, vilket man kan nyttja om man vill göra något annat av sitt yrkesliv efter att man genomlevt en cancerbehandling. Andra väljer istället att fokusera på att resa och se många platser i världen. Kort och gott innebär cancer stora förändringar inte bara fysiskt utan också psykiskt, och att se på de nya prioriteringarna med en positiv blick kommer ge mycket ork under sjukdomstiden!

Kvinna sitter på toppen av ett berg
Person sitter vid en bärbar dator

Cancer och ekonomi

Forskningen går alltjämt framåt och behöver hela tiden en knuff i rätt riktning. Vi forskar och arbetar tillsammans med olika fonder som samlar in medel så att det viktiga arbetet kan fortgå. Alla bidrag som kommer in går till övervägande del till forskningen men en viss del avsätts för att förgylla tillvaron t ex för en familj där ett barn drabbats av cancer. Det kan vara att att få fira födelsedagen på ett speciellt sätt. Vi vet att ekonomi ofta är något som rasar när man drabbas av cancer och därför tycker vi att det är tryggt att veta att det finns fonder och försäkringar som kan hjälpa till.

Champagneglas som fylls på

En hobby under cancerbehandling

När man genomgår en cancerbehandling kan man behöva något som hjälper en att hålla humöret uppe. Det är inte alltid som man har energi att ta sig ut och göra saker, men när man gör det vill man gärna föreviga minnena med fotografier. Om man är seriös med intresset bör man välja ut ett kameramärke och kolla deras fotoprodukter. Många tycker om att fotografera som en hobby och när man genomgår behandling för cancer kan det vara skönt att tänka på annat emellanåt. Cancerforskningen går ständigt framåt och ibland handlar det om att ta en dag i taget och bara leva tills rätt botemedel kommer!

Pillerkarta med rosa tabletter

Forskning, cancer och stöd

Vi som arbetar intensivt med forskning kring cancer är väldigt medvetna om de förhoppningar som finns på att vi ska hitta botemedlet som för alltid utrotar cancer. Vi gör vårt absolut bästa för att vara ledande inom forskningen. Samtidigt inser vi hur otroligt viktigt det är att kunna ge de som drabbats av sjukdomen något lite extra i tillvaron. Förgylla deras tillvaro med små enkla ting. Vi har som mål att kunna stödja även anhöriga för att de ska orka, känna sig delaktiga för det gör sjukdomsresan lättare för alla inblandade. Vi kommer att arbeta med anhörigstöd, bara för att de ska kunna känslan av att vara viktiga. Att till exempel att få ge bort en parfym till en anhörig kan vara det som lyfter den personen så pass att personen orkar kämpa medan vi här fortsätter vårt viktiga arbete som vi ser som vår största utmaning.

Parfymflaska med guldbrun bakgrund

Långa väntetider för vård av cancer

Sveriges vård av cancer anses av många vara en av de bästa i världen. Trots det så har vi stora problem med väntetider. Trots löften från politiker så kan de flesta landstingen inte leva upp till de krav om vård i tid som regeringen ställer på sjukvården. Ett geografiskt lotteri pratar överläkare i Cancerfonden om när de pratar om hur vården ser ut. Detta trots att man de senaste åren skjutit till mer pengar för att korta köerna. För exempelvis bröstcancerpatienter klarar bara 3 av 21 målet att 80 % skall ha fått operationstid inom 28 dagar från ställd diagnos.

Bröstcancerfondens Rosa band